Hovězí ragú na červeném víně
Postupujeme následovně
Maso si opracujeme a rozkrojíme na velké kusy, které budeme marinovat. Maso vložíme do kastrůlku, kam přidáme oloupanou cibuli (jen přepůlenou, malé cibulky necháme vcelku) a oloupanou mrkev. Celé to zalijeme sedmičkou červeného vína a přidáme koření. Lžičku soli, 8 kuliček pepře, 4 bobkové listy a 4 snítky rozmarýnu. Necháme do druhého dne v lednici uležet.
Druhý den si směs přecedíme do jiného kastrůlku (víno si ponecháme bokem, v něm pak budeme maso vařit). Maso a zeleninu osušíme, nakrájíme na menší kousky (kromě cibule, tu můžeme rozkrojit jen na čtvrtky) a restujeme na rozpáleném tuku. Jakmile začne maso i zelenina chytat zlatavou barvu, tak to celé podlijeme přecezeným vínem a na mírném ohni necháme pomalu probublávat nejméně 2,5 hodinky, spíše 3, aby se maso rozpadalo. Zhruba po dvou hodinkách přidáme prolisovaný česnek.
Podle potřeby podléváme hovězím vývarem. Je také možné nepoužít sedmičku vína, ale namíchat rovnou část vína a část vývaru. Zbylé víno si můžete dát k jídlu :-). Úplně nakonec vytáhneme koření (pepř, bobkový list a snítky rozmarýnu).
Konzistenci omáčky si můžete upravit dle libosti, buď opět rozředit vývarem nebo zahustit trochou mouky.
Podávat můžeme s opečenými bramborami na česneku. Dobrou chuť!
Ingredience
4 ks mrkve
2 ks cibule
8 ks stroužků česneku
1 lahev červeného vína
tuk (olej, máslo)
sůl, pepř, bobkový list, rozmarýn